De romaanse kerken van de pays mellois

De opmerkelijke rijkdom aan romaanse kerken in de Pays Mellois

Saint-Hilaire de Melle (1993-1995)

Eén van de opmerkelijke rijkdommen van de pays mellois is wel het grote aantal romaanse kerken, die op de route naar Santiago di Compostella liggen. 

Alleen al in Melle zijn er drie, waarvan de Saint-Hilaire étappe wereld erfgoed is. Het bijzondere van die kerken is dat er zich een aantal in de dorpen en stadjes bevinden, maar dat andere weer in de velden liggen: afhankelijk van het jaargetijde en afhankelijk van wat de boeren gezaaid hebben, is het zicht erop steeds verschillend. Het loont zeker de moeite om er een paar te bezoeken, want dan pas zie je de patronen en (on-)regelmatigheden van het geheel aan kerken. 

Rond 1995-2000 heb ik alle kerken gefotografeerd voor een project dat helaas niet meer zichtbaar is: een website over al die kerken. Er zijn nog een aantal exemplaren van de folder over de kerken in het Engels beschikbaar, die we u graag uitlenen als u er een paar wilt bezoeken! Mijn project voor als-ik-ooit-weer-tijd-heb is een nieuw rondje kerken maken en ze opnieuw te fotograferen, om zo de evolutie in zelf een korte tijd te kunnen laten zien. Want de kerken veranderen niet heel erg (hoewel een nieuw dak of een nieuw altaar alle verschil van de wereld kan maken!), maar er is op veel plaatsen veel veranderd in de aankleding van de ruimte eromheen. En u weet het: al uw foto's zijn welkom in de Flickr groep over de romaanse kerken in de Poitou-Charentes!