De romaanse kunst van de Poitou

De romaanse kunst van de Poitou

Kunsthistorici hebben lange tijd gestreden over de vraag of er werkelijk sprake kan zijn van zoiets als een "école romane poitevine" (een Poitou-romaanse school).

Hoewel de vraag van een echte "school" negatief wordt beantwoord, kan er wel degelijk worden gesproken van typische en terugkerende "Poitou"-elementen in de romaanse bouwkunst uit de Poitou-Charentes.
Zoals bijvoorbeeld het feit dat het koor vaak wordt afgesloten met kapellen in een halve cirkel ("absides en hémicycle") en het feit dat het vierkante transept wordt bekroond met een achthoekige koepel, in plaats van een ronde koepel.

De romaanse kerken uit de Deux-Sèvres zijn bijna allemaal gebouwd in kalksteen, slechts een paar uit het noord-westen van het departement zijn uit schist of graniet opgetrokken.

In het oog loopt vooral de beeldhouwkunst uit de Poitou, prachtig door haar eenvoud en mooi gebruik van de massa. Terugkerende motieven op de frontons, voussures en chapiteaux zijn bloemmotieven, engelen, bijbelse beelden, fantastische diermotieven (zie foto: Eglise de Saint Génard, met de sterren die naar Santiago de Compostella wijzen).