Père Cent: feest voor Franse eindexamenleerlingen

Père Cent: feest voor Franse eindexamenleerlingen

Dit jaar (2012) doet onze oudste dochter eindexamen in Frankrijk: ze zit in Niort op het Lycée en hoopt aan de andere kant van de wereld te mogen gaan studeren. We mochten dit jaar dus van dichtbij één van de (typisch?) Franse rites van dichtbij meemaken: de Père Cent (ook wel Percent of Persan genoemd).

Honderd dagen voor het einde van de studietijd, en dat valt samen met het begin van het echte eindexamenstudeerwerk, gaan de jongeren verkleed de straat op en proberen bij voorbijgangers zoveel mogelijk geld in te zamelen, in ruil voor snoepjes, koekjes, of andere dingen. Ooit was het idee dat je eieren of meel naar de voorbijgangers gooide, maar daar zijn ze gelukkig vanaf gestapt :-).

Dus wordt er in de week voor de Père Cent driftig gezocht naar een thema, de juiste uitmonsteringen en worden wilde plannen gesmeed om dat alles van te voren samen te regelen. Dat betekent dus  veel sms’jes,  een paar avonden vanalles voorbereiden, midden in de nacht de beste stoplichten « bezetten » (de ene helft van de groep) en daarna vanaf héél vroeg ‘s morgens hopla! allemaal verkleed naar je plekkie toe. Om je dan halverwege de ochtend naar school te begeven, alwaar een soort van laat ontbijt met veel koffie wordt geserveerd. ‘s Middags neem je weer je plek in, en ‘s avonds ga je het allemaal verdrinken. Zoiets. Om het heel concreet te maken: mijn dochter is nu waarschijnlijk met dat laatste stadium bezig :-).

En morgenvroeg moeten ze allemaal weer om acht uur op school zijn. Dat hoort ook bij het volwassen worden, zeg maar.

Om wat van de sfeer te genieten, heb ik een paar foto’s gemaakt van de studenten, en daarover getwitterd (eigenlijk via Instagram, voor de geeks), waarna ik een link getweet kreeg van een prachtige serie foto’s over de Père Cent in Niort, die ik u niet wil onthouden! Mooi hè, al die jongeren in feeststemming?!