Theo en Trudy, portret van een fotograaf op La Grosse Talle

Theo en Trudy, portret van een fotograaf op La Grosse Talle

Theo Janssen, portret van een fotograaf op La Grosse Talle (2013)

Theo en Trudy kwamen op aanraden van hun zoon en zijn vriendin op de bonnefooi aan op La Grosse Talle. Portret van een fotograaf die een nachtje op onze camping verbleef.

Zoon en schoondochter stonden in juli 2011 op de camping, maar onder andere omstandigheden: regende het twee jaar geleden, dit jaar was het zomers warm en meer dan aangenaam vakantieweer. Ze hadden tegen hun ouders gezegd dat ze echt, echt, echt bij Jan en Beer langs moesten gaan op La Grosse Talle, als ze in dit stukje westelijk Frankrijk gingen toeren. En aldus geschiedde.

We kwamen aan de praat over wat ze deden en doen. Het was me al opgevallen dat Theo mooie foto's maakt en daar heel erg mee bezig was. Voorheen zat hij in het verkeersveiligheidsonderzoek voor de stichting wetenschappelijk onderzoek verkeersveiligheid, en nadat hij die branche vijf jaar geleden heeft verlaten heeft hij zich helemaal op de fotografie toegespitst. Van een hobby een professionele activiteit maken dus.

En dat is hem gelukt: ooit begon Theo te fotograferen bij de geboorte van de eerste dochter (42 jaar geleden) en via allerlei cursussen en workshops bij nederlandse fotografen heeft hij die kennis en vaardigheden verdiept. De belangstelling voor het artistieke fotograferen is in al die jaren alleen maar toegenomen.

Sinds twintig jaar geeft Theo cursussen aan de Volksuniversiteit : mensen leren om te gaan met het toestel en de persoonlijke kijk ontwikkelen. Volgens Theo is fotografie een vorm van leren kijken en visie ontwikkelen op de gewone dingen, niet alleen maar het vastleggen van de hoogtepunten uit een bestaan. Op die manier leer je bewuster waarnemen wat je in je dagelijkse leven tegenkomt.

Theo brengt veel tijd door met zijn camera en exposeert enkele keren per jaar. Eind augustus (2013) komt er een expositie in Gelerie ArtiBrak in Voorburg, waarvan het thema waarschijnlijk 'waterland' wordt. En hij geeft nog steeds les, aan de Volksuniversiteit in Zoetermeer en aan een eigen fotoclub, aan een man of veertig. De club heet Fotowerk, en de leden komen een keer per maand bij elkaar voor een bespreking en een tocht, waarbij dus druk wordt gefotografeerd. De club organiseert ook weekenden en exposities. Meer informatie over Fotowerk kun je vinden op http://www.fotowerken.nl

Wat deden ze tijdens hun verblijf op La Grosse Talle?
Theo en Trudy hebben gisteren een fietstocht gemaakt naar Melle en waren daar enthousiast over. Ze konden minder lang blijven dan ze wilden, dus de rest moet wachten tot de volgende keer...